چه کتابهایی زندگی ما را تغییر میدهند؟ کتابهای فراوانی در جهان وجود دارند که عناوین جذاب آنها باعث میشوند کتاب را بخریم ولی در نهایت تغییری در زندگی ما ایجاد نمیکنند اما کتابهای خودیاری مطرحی وجود دارند که خواندن آنها باعث میشود درک بهتری از زندگی داشته باشیم، به خودشناسی برسیم و زندگیمان دچار تحولی اساسی شود. ولی چه کتابهایی؟ در ادامه به طور خلاصه ۵ مورد از مهمترین کتابهای خودیاری نوشته شده در جهان را معرفی میکنیم که مطالعه آنها دیدگاه، رفتار و زندگیمان را دچار تغییراتی مثبت میکنند. کتابهای وقتی نیچه گریست، خودت باش دختر، هنر شفاف اندیشیدن، شدن و واقعنگری از جمله مهمترینهای فهرست کتابهای خودیاری مطرح هستند که در این متن به آنها میپردازیم.
وقتی نیچه گریست
اگر میخواهید با مفاهیم فلسفی پیچیده در قالب رمانی جذاب آشنا شوید کتاب وقتی نیچه گریست را بخوانید. وقتی نیچه گریست اروین د. یالوم چهار بار به فارسی ترجمه شده و نشاندهنده این است که رمان تا چه حد شهرت و مخاطب دارد. در این کتاب نیچه فیلسوف مشهور با بروئر روانشناس مواجه میشود، البته این دیدار و آشنایی کاملاً خیالی است و این از دید نویسنده کتاب به معنی رودررویی فلسفه و روانشناسی است. موضوع کتاب بررسی کارکرد ذهن و موضوعات عمیق فلسفی از جمله تنهایی و پیری است. در کتاب وقتی نیچه گریست از روشهای روانشناسی مانند گفتگو درمانی میخوانیم و همچنین با ترسهای عمیق بشر مثل یکنواختی زندگی روزمره روبرو میشویم و در میان رمانی جذاب و گیرا به درک جدیدی از زندگی دست پیدا میکنیم.
کتاب وقتی نیچه گریست اتوبیوگرافی و در واقع زندگینامه خود نویسنده است. یالوم خود روانشناس است در این رمان به زیبایی درگیریهای ذهنی را به نمایش میگذارد. ترس از پیری، مرگ، عشق، یکنواختی زندگی و درگیری مدام انسان با خودش در ذهن در این کتاب به شیوایی و با قلمی فوقالعاده بیان شده است. این کتاب منجر به خودشناسی و خودیاری در مخاطب خود شده و ممکن است باعث بازبینی در اندیشههای گذشته شود.
خودت باش دختر
ریچل هالیس در کتاب خودت باش دختر با داستانهای مختلف احساسات ما را درگیر میکند. داستانهایی که ما را میخنداند یا غمگین میکند. داستانهایی از زندگی که نشان میدهد این خود ما هستیم که مسئول چگونه زیستن خودمان هستیم. این نویسنده توانا در کتاب خودت باش دختر درباره دروغهایی مینویسد که به خود میگوییم و مانع خودساختگی میشویم. با شناخت این دروغها کلید زندگی شاد در دستان ما است. شادی با تلاش خودمان و با آگاهی از همه این دروغها است که روی خود را به ما نشان خواهد داد. این کتاب به ما میآموزد چطور میتوانیم نسخه بهتری از خودمان را خلق کنیم و این کار با غلبه بر چه دروغهایی امکان دارد. با غلبه در جامعه، رسانه و خانواده و دوستان به ما گفته میشود تا باور کنیم که به اندازه کافی خوب نیستیم. چاق هستیم یا در شغل خود خوب عمل نمیکنیم، دروغهای از این جنس که مادر، دختر یا همسر خوبی نیستیم و همه این دروغها چنان باعث پایین آمدن اعتمادبهنفس میشود که دیگر نمیتوانیم زندگی شاد و موفق داشته باشیم. برای رسیدن به یک نسخه خوب از خودمان فقط کافی است خودمان باشیم به دور از انتظارات بیجای دیگران و دروغهایی که رسانه و جامعه به ما میگویند. برای مطالعه خلاصه کتاب خودت باش دختر میتوانید برروی اینجا کلیک کنید.
هنر شفاف اندیشیدن
روبلی نویسنده هنر شفاف اندیشیدن درباره خطاهایی که مرتکب میشویم و اشتباههای ذهنی نوشته است او سعی کرده در کتاب خود استدلال ذهنی و نحوه شناخت اشتباهها را برایمان به روشنی بیان کند. چطور سهام اشتباهی میخریم و یا در زندگی روزمره هنگام تصمیمگیری با خطایی ذهنی به سوی اشتباه میرویم؟ با پاسخ به این سؤالات و شناخت اشتباهها میتوان تصمیمهای دقیق و درستی گرفت. با شناخت عملکرد ذهن و خطاهای رایجی که در زندگی روزمره مرتکب میشویم راه برای رفع این خطاها در آينده هموار میشود.
روبلی راه خوشبختی و موفقیت را نشان نمیدهد او با موشکافی و ریزبینی در ۹۹ فصل که هر کدام یک خطا و یک موقعیت زندگی روزمره را شرح داده به کارکرد ذهن در مواجه با دامهایی که برای او پهن میشود میپردازد. چطور وقتی از سازمانی هدیهای دریافت میکنیم بیش از پیش مایل به کمک مالی به آن سازمان هستیم؟ چطور باور عده زیادی به موضوعی احمقانه ذهن ما را به اشتباه میاندازد؟ چطور میتوانیم جلوی هر کدام از این خطاهای ذهنی بایستیم؟ کتاب هنر شفاف اندیشیدن با استدلال منطقی و استفاده از آمار و دادههایی که جمعآوری کرده است فهرست بلندبالایی از خطاهای بیشمار ذهن ما گرد آورده که دانستن آنها زندگی را بیدردسرتر خواهد کرد چراکه آگاهی از هر خطا احتمال انجام آن را کاهش خواهد داد.
شدن
کتاب بعدی در مجموعه کتب پیشنهادی خودیاری و روانشناسی ، کتاب شدن نوشته میشل اوباما است و زندگی او از دوران کودکی تا زندگی در کاخ سفید را با زبانی شیوا و زیبا بیان میکند. میشل اوباما از خانوادهای فقیر به دانشگاه هاروارد میرود و وکیل موفقی میشود و سرانجام بانوی اول آمریکا شده سالها در کاخ سفید زندگی میکند. این زندگی فراز و نشیبهای بسیاری دارد و میشل برای رسیدن به هر هدفی در زندگی خود با موانع بسیار روبرو شده است. در این کتاب میخوانیم که به سادگی ممکن بود او مسیری دیگر را بپیماید، تلاشهای او برای زندگی موفق، انگیزهها و مبارزههایش الهامبخش است. در کتاب شدن دغدغههای بشردوستانه و اندیشه میشل اوباما برای صلح و ثبات در جهان فارغ از مسائل سیاسی و فعالیتهای همسرش بیان شده است. برای مطالعه چکیده کتاب شدن میتوانید برروی اینجا کلیک کنید.
واقعنگری
چرا ما پاسخهایی غلط به سؤالات سادهای مانند چند نفر در جهان فقیر هستند میدهیم؟ آیا غریزهای در ما وجود دارد که همواره ما را به سوی انحراف از واقعیت میکشاند؟ واقعنگری به معنای پذیرش مفاهیم و اندیشههایی است که برای آنها دلایل قوی و قابل اثبات داشته باشیم ولی تقریباً تمامی ما چیزهایی در ذهن داریم که نمیتوان آنها را با شواهد دقیق اثبات کرد. هنس روسلینگ در کتاب واقعنگری تلاش میکند با آمار و شواهد نشان دهد وضعیت جهان آنقدر که فکر میکنیم بد نیست ولی ما بدون دیدگاه واقعیتمحور و نگرانی مداوم از همه چیز نمیتوانیم بر روی واقعیتها تمرکز کنیم.
روسلینگ خالق پدیده تد است و با داستانهای شگفتانگیز و زبانی زیبا و الهامبخش کتاب واقعنگری را نوشته تا نشان دهد اگر نگران همه چیز باشیم در نهایت نمیتوانیم بر روی مواردی که واقعاً تهدیدکننده هستند تمرکز کنیم. خواندن این کتاب هر لحظه شما را غافلگیر میکند، موارد بسیاری در آن نقل شده که ما پذیرفتهایم ولی در واقعیت چنین نیست و این با آمار و شواهد واقعی نشان داده میشود به همین دلیل است که خواندن واقعنگری باعث تغییر نگرش شده و دیدی باز و واقعنگرانه به ما میبخشد و در یک کلام زندگیمان را دچار تحول میکند.
چرا باید کتابهای خودیاری را بخوانیم؟
کتابهای خودیاری فراتر از اندیشههای مرسوم جهان دیدی جدید به خواننده میبخشند، در این کتابها میتوانید جهان را از دریچهای تازه ببینید و به این ترتیب از لحظه خواندن کتاب زندگی خود را دگرگون کنید. کتابهای خودیاری تنها انگیزهبخش و راهی به سوی موفقیت نیستند بلکه آنها کارکرد ذهن و رفتارهای تکرارشونده اشتباه را به ما گوشزد میکنند تا بتوانیم برای آینده خود تصمیمهایی صحیح بگیریم.